Política 02/07/2019

Puigdemont i Comín es decanten finalment per no ser a la concentració d'Estrasburg pel risc de detenció

Boye diu davant dels milers de persones aplegades que "no es podia garantir la seva seguretat"

Núria Orriols
7 min
Imatge de l'acte a la concentració a Estrasburg

EstrasburgMilers de persones s’han aplegat aquest dimarts a Estrasburg per reclamar els drets de Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras com a eurodiputats. Una protesta, pel veto a participar en la sessió constitutiva, que s’ha desenvolupat des de quarts de nou del matí fins a les dues del migdia a les portes de l'Eurocambra. A la manifestació, però, hi planava una incògnita: si Puigdemont i Comín farien acte de presència després que Luxemburg rebutgés ahir prendre mesures cautelars perquè poguessin ser en la primera jornada de la legislatura a la ciutat francesa. Després d’analitzar tots els escenaris, cap a quarts d'onze del matí fonts jurídiques han informat l'ARA que els dos exiliats no acudirien a la ciutat francesa pel risc de detenció. Han passat la nit a pocs quilòmetres d'Estrasburg, a la frontera amb Alemanya, un estat que ja va rebutjar una euroordre contra l’expresident.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de la decisió de l'excap de l'executiu, el seu advocat, Gonzalo Boye, ha comparegut davant els milers de persones aplegades per explicar que, juntament amb altres lletrats, havia aconsellat a Puigdemont i Comín de no venir. "No es podia garantir la seva seguretat", ha afirmat juntament amb el vicepresident del Parlament de Catalunya, Josep Costa. Ha argumentat que hi havia la possibilitat que el detingués la policia francesa i l'entregués a l'estat espanyol sense euroordre. Al matí ja havia alertat a RAC1 que la presència també de policia espanyola era "destacable" i que hi havia risc. L'entorn de l'expresident alerta d'un conveni entre l'estat francès i l'espanyol que permetria agafar Puigdemont sense cap tràmit judicial. Per la seva banda, Costa s'ha reafirmat que el "més important" era garantir que l'expresident continuï en llibertat.

Hores més tard, i a través d'un vídeo, l'expresident ha intervingut en la concentració des de l'altra banda de la frontera francesa, a Alemanya. Puigdemont ha demanat a la pròxima presidència del Parlament Europeu que "corregeixi la deriva autoritària" de l'actual president en funcions, Antonio Tajani. L’eurodiputat electe de JxCat Toni Comín, des del mateix lloc, ha preguntat "de què té por l'Estat" per vetar la seva presència a l’Eurocambra.

Al seu torn, els representants d’ERC Diana Riba i Jordi Solé han llegit una carta d’Oriol Junqueras des de la presó. “La democràcia no es respecta, a Espanya. Hi pesa més la unitat del Regne”, ha afirmat l'exvicepresident, afegint, però, que si el preu per “defensar drets i llibertats” és la presó el pagarà. “Avui no acaba res, s’inicia una nova etapa en la nostra lluita internacional”, ha clamat Jordi Solé, llegint les paraules de Junqueras sobre el seu veto a l’Eurocambra.

Abans de l'acte polític, en declaracions als mitjans de comunicació, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha denunciat que ho considera una vulneració de drets de Puigdemont, Comín i Junqueras en la constitució del nou Parlament. També ha justificat la decisió dels exiliats. Ha dit que és “comprensible” que no vinguin per por de ser detinguts. “Falten tres persones escollides per dos milions de ciutadans europeus. Des del Govern ens posicionament clarament pels drets democràtics més elementals, que han estat vulnerats”, ha assegurat.

Alfred Bosch atén els mitjans a Estrasburg / ARA

Mentre durava la concentració fora de l'Eurocambra, a dins del Parlament s'ha donat el tret de sortida a la legislatura europea, i un diputat del Sinn Féin ha retret a Tajani la situació de Puigdemont, Comín i Junqueras. I és que hi han pogut participar tots els eurodiputats menys ells tres. Abans de la sessió, el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, s'ha desvinculat de la situació. Ha conclòs que l'Eurocambra "no té competències" per decidir si han de ser eurodiputats o no. "Està en mans de la justícia", ha dit, recordant que serà el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) qui tindrà l'última paraula sobre si els tres exmembres del Govern poden ocupar finalment el seu escó.

Ahir, el Tribunal General, del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), va denegar les mesures cautelars sol·licitades per la defensa dels electes de JxCat perquè poguessin exercir d'eurodiputats de ple dret fins que es resolgui la seva demanda en contra del Parlament Europeu per no haver-los reconegut com a eurodiputats. Junqueras, per la seva banda, està empresonat i no ha pogut adquirir tampoc l'acta d'eurodiputat perquè el Tribunal Suprem no va concedir-li el permís penitenciari per poder prometre la Constitució i recollir les credencials a la Junta Electoral Central. Ara el Suprem ha sol·licitat una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia del TJUE per resoldre si té o no té immunitat parlamentària i l'ha d'alliberar per exercir de parlamentari.

A la concentració d'aquest dimarts hi havia tots els partits i entitats independentistes –JxCat, ERC, Poble Lliure, ANC i Òmnium– menys la CUP, que no forma part del Consell per la República, que impulsava la concentració. En representació del Govern, hi ha acudit el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ja que el president de la Generalitat, Quim Torra, ha cancel·lat el viatge pel risc d'incendis que hi ha a Catalunya. A través d'un vídeo, el cap de l'executiu ha reclamat que es "respectin els drets" dels tres eurodiputats.

Manifestants a la concentració a Estrasburg

Albert Batet, portaveu de JxCat, ha remarcat en declaracions als mitjans de comunicació “l’enorme mobilització de la gent”, que ha “portat el conflicte al Parlament Europeu”. “Europa s’hi juga molt i el cas català és un exemple per fer avançar” la UE. “Haurien de ser a dins el Parlament Europeu”, ha assegurat sobre Puigdemont, Comín i Junqueras. Per la seva banda, Marta Vilalta, portaveu d’ERC, ha denunciat la “situació d’injustícia” pel veto a Puigdemont, Comín i Junqueras. En declaracions als mitjans de comunicació, Vilalta ha demanat “plantar cara” políticament a la situació, remarcant la mobilització també de la gent a Estrasburg.

Les entitats sobiranistes donen suport a la decisió de Puigdemont i Comín

Elisenda Paluzie, presidenta de l’ANC, ha destacat que “dos milions de vots s’han quedat sense representació al Parlament Europeu”. En declaracions a la premsa abans de començar la concentració, Paluzie ha fet un “crit d’alerta” perquè les institucions europees estan “tolerant la vulneració de drets”. També ha dit que donen suport a la decisió que prengui Puigdemont, que ha de ser –ha dit– en benefici de la “causa” catalana.

“La gent és obedient, més del que hauria de ser. Els polítics catalans no ens la mereixem. Tenen paciència, compleixen. Si han d’anar a votar independència, hi van; si s’ha d’anar a Estrasburg, hi van. És la força més important que tenim”, ha resumit Paluzie.

Quan ha parlat davant de tota la concentració, des de dalt l'escenari, Paluzie ha afirmat que són a Estrasburg per defensar els "drets dels electors", més enllà de protestar pel veto a Puigdemont, Comín i Junqueras. "Són vots sense representació però que guanyen eleccions amb programes electorals legítims, basats en el dret a l'autodeterminació", ha conclòs la presidenta de l'ANC. També ha advertit que l'autodeterminació és una "lluita difícil", que es guanyaran i es perdran batalles als tribunals internacionals, però que "es jugaran". Ara bé, ha alertat: "La veritable batalla l'hem de guanyar a Catalunya, com vam guanyar l'1 d'Octubre". "No ens la regalarà ningú, la independència", ha afegit.

Marina Llansana, des d’Òmnium, ha dit que també que respecta la decisió de Puigdemont i Comín. “Estarem al seu costat”, ha dit. També ha remarcat que la presència aquí a Estrasburg és per denunciar la vulneració de drets fonamentals, a més de la internacionalització del Procés. Per a Llansana, els electes de JxCat i ERC vetats "no han fet res mal fet" sinó que han ajudat "a fer veure a tot Europa que a l'estat espanyol els drets i les llibertats no estan garantits".

Llansana, en la intervenció pública que ha fet davant dels manifestants, ha reivindicat els drets i llibertats. "Ens avergonyeix, i molt, que ara dins la Unió Europea hi hagi presos polítics i exiliats", ha dit, asseverant que la ciutadania "no pot acceptar la vulneració de drets polítics" ni a Espanya ni enlloc d'Europa. "Cap sentència, per dura que sigui, farà que ens rendim", ha dit, afirmant que "tornarem a exercir un per un tots els delictes que ens diuen que hem comès, que són drets".

Per la seva banda, el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, ha defensat que s'aprofiti "cada oportunitat per denunciar la situació de repressió" i l'existència de "presos i exiliats polítics". Ha criticat que, amb l'exclusió de Puigdemont, Comín i Junqueras, s'estan creant "ciutadans de primera, que poden escollir i tenir els seus representants, i ciutadans de segona", que poden escollir diputats que no poden exercir "perquè l'Estat espanyol, arbitràriament, aplica un veto".

En la seva intervenció davant de la concentració, Cervera ha dit que, més enllà de gestionar els ajuntaments, s'ha de reafirmar el "compromís inequívoc" amb l'1 d'Octubre i la República Catalana, remarcant, això sí, que hi haurà "pactes municipals que costaran de digerir".

Imatge de l'acte a la concentració a Estrasburg

Reclam a la UE perquè hi intervingui i suport de diputats europeus

L'acte polític de la concentració, a les dotze del migdia, ha arrencat amb la lectura del manifest Omplim Estrasburg, que ha demanat al Parlament Europeu que s'oposi a la "pretensió" de l'estat espanyol d'"impedir" que Puigdemont, Comín i Junqueras siguin eurodiputats. També ha reclamat a les institucions europees que es promogui el diàleg i la negociació entre Catalunya i Espanya sobre el dret a l'autodeterminació, a més de demanar el suport de la ciutadania europea.

Seguidament, diversos diputats europeus han donat suport a la reivindicació de la concentració a favor dels tres eurodiputats independentistes, començant per una representant de Portugal fins a un de francès, del grup dels verds, passant per Irlanda i Eslovènia. En un discurs vehement, l'eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy, que ja ha denunciat la situació dins l'Eurocambra, ha afirmat que aquest dimarts "hi ha dos milions de persones a qui s'ha denegat la veu al Parlament Europeu". També ha dit que qui resti "callat i silenciat" està negant la "democràcia" a aquestes persones. "Tenen el mateix dret que les que m'han votat a mi o Antonio Tajani", ha exclamat entre aplaudiments de la gent.

Diversos eurodiputats de Portugal, Irlanda, França i Eslovènia han participat a la manifestació

Al seu torn, el diputat eslovè Ivo Vajgl ha començat la seva intervenció afirmant que la manifestació d'aquest dimarts li recorda quan Eslovènia estava en vies d'assolir la seva independència. "No us doneu per vençuts, espero que els polítics de la UE s'adonin que hi ha alguna cosa antidemocràtica a Espanya quan es nega els drets dels catalans", ha conclòs. "La majoria d'eslovens us donen suport, lluiteu", ha acabat.

Cap a les dues del migdia, després de més de sis hores davant de l'Eurocambra, s'ha dissolt la concentració.

stats